Življenje je gibanje

Življenje je gibanje in je lahko tudi šport, če hočete!

Globlje ko brskamo po zgodovini, bolj upravičeno je človekovo delovanje namesto športna aktivnost imenovati boj, ples…V jeziku kineziologov ( raziskovalcev v športni znanosti) je to imenovano gibalna dejavnost. Teh »treningov« vsekakor ne bi mogli ločiti iz sklopa vsakodnevnih opravil človeka, saj so bili življenjska nujnost. Delovna in religiozna dejavnost sta bila bistvo življenja našega predhodnika. Prikupiti se je bilo treba bogovom s plesom, loviti divjačino, bojevati se in ostati živ. Samo močni in zdravi so ostajali. Boj za obstanek je v zgodovini zahteval samoobvladovanje, pokorščino … in tudi umske kvalitete. In vse se je nujno pililo v življenju. Pa ne samo v enem življenju, ampak v dolgi razvojni poti človeštva. Narava je anomalije hitro odplaknila, čeprav brez grešnikov nikoli ne gre. A odleteli so kot suhe veje na drevesu. Zdravi sokovi so pa šli višje in dalje.

VEDITE: potreba po gibanju v človeku obstaja in ostaja.

Pogosto me ljudje srečujejo in sprašujejo zakaj toliko hodim, tečem, kolesarim. Moj odgovor na njihovo zanimanje je sledeči. Z večjo telesno kondicijo je moje življenje kvalitetnejše. S primerno telesno močjo lahko živim polnokrvno življenje, ki mi pa spet vrača zdravje in zadovoljstvo. Je še sploh kaj lepšega?

Torej je sploh smiselno ločiti šport in življenje, gibanje in učenje, trening in šolo?

V evoluciji človeka smo le neznatni delčki. A vendar se nam okolje odpira. Lahko bi srečni dejali, da se nam ponuja. A žal se nam tudi prepogosto z lahkoto zapira. Koliko smo sposobni lepo življenje sprejemati, razumeti in živeti je v veliki meri odvisno od osebe.

Imel sem priložnost postati član odprave v Himalajske gore. Sprejel sem jo! Prvi šok je bil psihični strah pred neznanim, pred totalno drugačnim okoljem in kulturo. Številka dva je pomenil strah pred neznano fizično reakcijo telesa glede na okolje, napor, mraz,…. Pa še je bilo številk, ki bi jih matematiki označili z N. Ampak smo jih uspešno sprotno reševali ker smo bili močni in postalo je eno samo uživanje življenja. Ti delčki me bodo svetlo zapisani v mojih celicah spremljali celo življenje.

Na fakulteti smo pogosto govorili o psihofizični moči človeka. E TO JE TO! Ne dajte se poneumljati enostranskosti. Naj vas telo zasrbi, a tudi korteks zaskrbi in poskočite po sončnem travniku. Psihofizična moč je osnova mladostnega duha. Olimpijski “Mens sana in corpore sano” je že na vsakem plakatu. Ali ga sploh še opazimo? Upoštevajmo pa vsekakor tudi starorimskega satirika Juvenala, ki je vzkliknil : “Orandum est ut sit mens sana in corpore sano!” Ker je malo manj znan a zelo dober, ga prevajam. “Prosimo bogove, da bi bil tudi zdrav duh v zdravem telesu.”

komentarji 4 - za prispevek: Življenje je gibanje

  1. Kelly Brown pravi:

    I really like your post. Does it copyright protected?

  2. Zdravje pravi:

    Dober clanek, se popolnoma strinjam.

  3. I truly like your blog page design it really is extremely nice and clear, straightforward to read.

  4. shack pravi:

    Zelo dober članek. Berite ga z razumom.

Oddajte komentar